Hoe Suede Schoenen Schoonmaken

Suède schoenen zijn uiterst stijlvol en altijd modieus, maar het schoonmaken ervan is erg lastig en daarom vermijden veel mensen ze. Als je er iets op hebt gemorst of ze vies hebt gemaakt en niet weet hoe je… ze goed schoonmaakt, blijven ze er gevlekt en gerafeld uitzien, waardoor… wil je ze terug in de kast stoppen en nooit meer dragen.

Suède schoenen zijn gemaakt van een speciaal soort leer dat komt van de onderkant van de dierenhuid, wat een zeer delicaat materiaal is dat heeft de neiging zich vast te klampen aan alles wat op zijn pad komt. Het eerste wat je moet doen zodra Als u een nieuw paar suède schoenen koopt, moet u ze met een suède beschermlaag beschermen. spray om ze beter bestand te maken tegen vuil en morsen.

Het belangrijkste dat u moet weten over het schoonmaken van uw suède schoenen is dat water het uiterlijk ervan verandert en ze een vlekkerig uiterlijk geeft. Doe uw suède schoenen niet in de wasmachine en gebruik geen water om ze schoon te maken. Gebruik in plaats daarvan de volgende methoden.

De beste manier om suède schoenen te reinigen

De beste manier om suède schoenen schoon te maken is verreweg investeren in een goedkope suède reinigingsset of een verzameling speciale suède verzorgingsproducten. Als je geen toegang hebt tot dit soort producten, kun je huishoudelijke producten als alternatief gebruiken (die we in de volgende hoofdstukken behandelen), maar als je wilt dat je suède schoenen lang meegaan en ze altijd in onberispelijke staat houden, heb je de volgende producten nodig:

Een suède reinigingsset

Onze top 3 beste suède reinigingskits aanbevelingen zijn:

Deze suède reinigingskits bevatten alles wat je nodig hebt om je suède schoenen te reinigen en te onderhouden en je kunt een gedetailleerde review van alle kits bekijken in onze beste suède reinigingskit gids.

Het is gemakkelijker en comfortabeler om een hele reinigingsset te kopen in plaats van meerdere accessoires, maar als u ze afzonderlijk wilt kopen, zijn hier de belangrijkste producten en hun doel.

Een suède reinigingsborstel

U hebt een suède reinigingsborstel nodig, niet alleen om overtollig vuil te verwijderen, maar ook om het suède dof te maken zodat het kan worden doordrongen door de reinigingsproducten. Sommige suèdeborstels hebben twee aparte zijden, een voor het verwijderen van vuil en een rubberen zijde voor het oppoetsen van het suède, terwijl sommige kits twee verschillende borstels gebruiken.

Hier zijn enkele goede aanbevelingen voor suède reinigingsborstels:

Je kunt gedetailleerde reviews van alle suède reinigingsborstels bekijken in onze beste suède reinigingsborstel review.

Suède reiniger

U kunt geen algemene schoenreiniger of vlekkenverwijderaar op suède schoenen gebruiken, omdat sommige chemicaliën daarvan het delicate suèdeleer aantasten. U zult moeten investeren in een gespecialiseerde suède reiniger, maar dat is het waard, want die helpt ook om uw suède te herstellen en te verzorgen, naast het reinigen.

Hier zijn enkele goede aanbevelingen voor suède reinigers:

Je kunt gedetailleerde reviews van alle suède reinigers bekijken in onze beste suède reiniger review.

Suede Vlekkengum

Een suède gum verwijdert vlekken, slijtage en krassen door te wrijven zonder het leer te beschadigen. Hij wordt meestal geleverd met een suèdeborstel of zit in een suède reinigingsset, maar u kunt hem ook apart kopen.

Hier zijn enkele goede aanbevelingen voor suède vlekken gommen:

Je kunt gedetailleerde reviews van alle suède gummen bekijken in onze beste suède gummen review.

Suède beschermer spray

Een suède beschermingsspray stoot water en vlekken van uw schoenen af en moet worden aangebracht zodra uw schoenen schoon zijn en voordat u naar buiten gaat. Suède schoenen zijn zeer gevoelig voor water, dus als u ze in de regen draagt zonder voldoende bescherming, kunt u ze zeker ruïneren. U moet de spray ook aanbrengen de eerste keer dat u uw nieuwe schoenen draagt.

Hier zijn enkele goede aanbevelingen voor suède beschermers:

U kunt gedetailleerde reviews van alle suède beschermers bekijken in onze beste suède beschermer beoordeling .

Nu je alle producten bij de hand hebt, is het tijd om je schoenen schoon te maken.

Gerelateerd: Wat is Shoe mitt en hoe te gebruiken op leren schoenen

Hoe maak je suède schoenen schoon?

Stap 1: Vul de schoenen met krantenpapier of gebruik een schoenenboom

Gebruik een cederhouten schoenspanner of vul de schoenen met krantenpapier zodat ze niet uit vorm raken tijdens het schoonmaken. Dit is niet altijd nodig, vooral voor een lichte reiniging, maar als ze vuil zijn en u van plan bent ze krachtig te borstelen, is het zeer aan te bevelen.

Stap 2: Borstel

Suède is zeer gevoelig voor water, dus zorg ervoor dat uw schoenen volledig droog zijn alvorens ze te reinigen.

Eerst moet u al het overtollige vuil verwijderen door het borstelen van de vuil weg in de richting van de vezel met een suède draadborstel. Niet poetsen. en duw niet te hard en beschadig het suède niet. De staalborstel is zeer borstelig en kan zeer diep gaan om ervoor te zorgen dat er geen stof overblijft dat interfereren met de schoonmaakmiddelen die in de volgende stadia worden gebruikt.

Na verloop van tijd wordt suède vlakker en gladder, dus u wilt het suède dof maken voordat u reinigings- en verzorgingsproducten aanbrengt. U moet hiervoor een borstel van messing of crêpe suède gebruiken, die zachter is dan een draadborstel, maar ervoor zorgt dat uw reinigingsproducten in het suède kunnen dringen. Borstel heen en weer met een crêpeborstel tot de textuur op de oorspronkelijke look lijkt.

Stap 3: Gebruik een Suede Gum

Markeringen en vlekken worden verwijderd met een suède gum. U kunt een beetje ruw worden met de suèdegum, want die beschadigt het suède niet, dus blijf heen en weer gummen tot de vlekken volledig zijn verdwenen.

Stap 4: Breng de suède reiniger en de suède beschermer aan.

Spuit de schoenen gelijkmatig in met een speciale suède reiniger van een afstand van ongeveer 12 inches van de schoen en daarna onmiddellijk borstelen om zorg ervoor dat de reiniger in het suède dringt.

Met de suède beschermer, echter, gewoon gelijkmatig gespoten van dezelfde afstand van 12 inches, maar laat het dan drogen voor ongeveer 15 minuten voordat hij een laatste keer in één richting wordt geborsteld. Laat daarna het ongeveer 24 uur drogen in een ruimte met luchtcirculatie.

Dit zijn de algemene stappen die u moet uitvoeren als regelmatig onderhoud om uw suède schoenen in een luxe staat te houden. Nu gaan we enkele meer specifieke situaties bekijken.

Hoe verwijder je vuil en modder van suède schoenen?

Het belangrijkste om te onthouden wanneer u modder of een is dat je schoenen zo droog mogelijk moeten zijn. Laat je schoenen staan op een zonnige plaats tot de modder volledig opdroogt en hard wordt. Daarna, Borstel krachtig met een suèdeborstel heen en weer tot het vuil eraf valt. Probeer niet te veel druk uit te oefenen tijdens het poetsen, want u wilt voorkomen dat die het vuil dieper in de vezels duwt.

Als er nog vlekken of sporen zijn, kunt u die met een suèdegum wegwerken.

Hoe krijg je vlekken uit suède schoenen?

Zeer belangrijk: Borstel nooit een natte vlek, dit zal de vlek alleen maar verspreiden en erger maken.


Als je net water op je suède schoenen hebt gemorst, dep het dan… met een papieren handdoek om het te absorberen en het water eraf te trekken. Laat het dan drogen, en zal er geen blijvende schade zijn aan uw schoenen.

Watervlekken die op uw suède schoenen zijn opgedroogd (of vlekken door slecht weer, zoals regen- of sneeuwvlekken), kunnen worden verwijderd door een dun laagje water op de hele schoen aan te brengen, een cederhouten schoenspanner in de schoenen te leggen om het vocht te absorberen en de schoenen te laten drogen, maar niet in de buurt van een verwarmingsbron. Zodra ze volledig droog zijn, moet een snelle borstel alle watervlekken verwijderen.

Voor andere soorten vloeibare vlekken moet u zoveel mogelijk van de vloeistof verwijderen met papieren handdoeken en vervolgens maïzena of talkpoeder aanbrengen. Laat het een nacht zitten en borstel het poeder eraf met een suèdeborstel.

Als u een zout vlek op uw suède schoenen heeft, kunt u deze verwijderen door over de plek te wrijven met een zachte doek gedrenkt in witte azijn, laten drogen en dan borstelen met een suede borstel.

Bloedvlekken kunnen worden verwijderd door het gebied te deppen met een met peroxide doordrenkte handdoek totdat het bloed opgelost, dan borstelen met een suèdeborstel.

Als je een vlek hebt die er maar niet uit wil, is het beter om je schoenen naar een schoenmaker te brengen en ze professioneel te laten reinigen dan het risico te lopen ze te ruïneren.

Hoe maak je faux suède schoenen schoon?

Faux suède schoenen zijn gemaakt van een synthetisch materiaal dat aanvoelt en ziet eruit als echt suède, maar het is veel gemakkelijker schoon te maken en het is meer… bestand tegen vlekken en morsen. Het hierboven beschreven reinigingsproces voor echte suède werkt ook voor faux suède, maar je kunt meer vrijheden nemen met faux suède schoenen, omdat het materiaal niet zo snel slijt.

Een suèdeborstel blijft nodig voor het reinigen van imitatiesuède. schoenen, maar je hoeft niet zowel een staalborstel als een koperen borstel te gebruiken om het originele suède beschermen omdat het synthetische suède veel kan verdragen. meer druk en borstelen. U kunt ook de gespecialiseerde suède reiniger met een oplossing van kraanwater en een mild schoonmaakmiddel, omdat het imitatiesuède in staat is om het te ondersteunen.

Het is nog steeds aan te bevelen uw schoenen in imitatiesuède in te spuiten met een waterafstotende suèdespray voordat u naar buiten gaat, omdat sommige vlekken nog heel moeilijk uit het imitatiesuède te krijgen zijn.

Hoe zwarte suède schoenen schoonmaken

Als u uw zwarte suède schoenen regelmatig schoonmaakt, zult u zien dat ze na een tijdje beginnen te vervagen en zich afvragen of je wel… is er iets mis met je schoonmaakproces. Dat is absoluut normaal en er is het niet nodig een ander schoonmaakproces te volgen voor zwarte schoenen, het bovenstaande gids werkt heel goed.

Maar wat u kunt doen als uw zwarte schoenen vervagen, is een zwarte suèdeverf kopen om de kleur ervan te herstellen. De zwarte Pedag Suede Color Restorer is een goede aanbeveling:

Value "duim" is not supported.

Value "knop" is not supported.

Hoe witte suède schoenen schoonmaken

Als je dacht dat het schoonmaken van suède schoenen in het algemeen een karwei is, wacht tot je een paar witte suède schoenen hebt. Al het vuil dat in contact met hen zal een teken of een schaafwond achterlaten en u moet ze schoonmaken… elke keer dat je uitgaat. Maar als je er stijlvol en fantastisch uit wilt zien, moet je moeten de prijs betalen.

Het schoonmaakproces is hetzelfde, behalve dat je het bijna elke keer moet doen als je ze uittrekt en je moet ook investeren in een kwalitatieve suède beschermer – dat is niet meer optioneel – en ze vaker inspuiten dan je gewone suède schoenen. Het is veel beter om slijtage en vlekken op witte suède schoenen te voorkomen dan te proberen ze er achteraf uit te krijgen.

Hoe rode suède schoenen (of elke andere sterke kleur) schoonmaken

Als je rode suède schoenen hebt of een andere sterke kleur, zul je merken dat bij regelmatig schoonmaken, na een tijdje, de kleur zal vervagen. Hoewel het schoonmaakproces niet moet veranderen, en u niet minder moet schoonmaken vaak uit angst dat uw schoenen zullen verkleuren, moet u uw schoenen met een suède kleurhersteller als ze er glansloos uitzien. Er zijn toegewijde suède kleurherstellers voor vrijwel elke kleur – hoewel sommige zijn moeilijker te vinden dan andere -, maar voor rode suède schoenen raden wij de Moneysworth Conditioner Kleurenspray:

Value "duim" is not supported.

Value "knop" is not supported.

Als u geen kleurhersteller kunt vinden die bij de kleur van uw schoen past, kunt u in plaats daarvan een neutrale/transparante kleurhersteller kopen die op elke kleur werkt.

Hoe suède schoenen schoonmaken met huishoudelijke producten

Het hierboven beschreven proces voor het schoonmaken van uw schoenen is de beste manier om suède te reinigen, maar het vereist een beetje investering in hoogwaardige schoenverzorgingsproducten die niet iedereen bereid is te maken. Als u haast heeft en geen tijd (of geld) hebt om gespecialiseerde producten te kopen, kunt u ook huishoudelijke alternatieven gebruiken, al zijn die misschien iets minder effectief. Dit is wat je nodig hebt om je schoenen thuis schoon te maken:

Hoe suède schoenen schoonmaken zonder suèdeborstel

Als u geen suèdeborstel hebt, kunt u in plaats daarvan een gewone tandenborstel gebruiken, idealiter een met zachte haren. Het zal wat langer duren dan met een suèdeborstel, vooral omdat u niet te hard wilt borstelen en het suède plat wilt maken, maar door lichte bewegingen te maken in de richting van de noppen kunt u het overtollige vuil verwijderen zonder het suède te beschadigen.

Hoe suède schoenen schoonmaken zonder suède reiniger

Zodra het borstelen klaar is en het meeste vuil is verwijderd, kunt u een schone handdoek gebruiken om de schoenen voorzichtig af te vegen en het resterende stof te verwijderen. Dompel de handdoek niet in water of in andere vloeistoffen, tenzij er vlekken zijn die er met een simpele wrijfbeurt niet uitkomen.

Als je moeilijk te verwijderen vlekken op je schoenen hebt, kun je witte azijn gebruiken in plaats van een suède reiniger, omdat het veilig en niet giftig is voor je suède. Drenk de handdoek in een oplossing van witte azijn en begin heel voorzichtig het getroffen gebied schoon te vegen tot de vlek eruit komt. Breng niet te veel azijn aan, want u wilt niet dat uw kleur vervaagt, gebruik alleen het minimum dat nodig is om de vlek op te lossen.

Hoe suède schoenen schoonmaken zonder suèdegum

Sommige hardere krassen, vlekken en vlekken die na het poetsen en afvegen van de schoenen nog aanwezig zijn, kunnen gemakkelijk worden verwijderd met een suèdegum. Als u er geen heeft, kunt u in plaats daarvan een potloodgum gebruiken, maar zorg ervoor dat die absoluut schoon is en idealiter wit of kleurloos en niet roze, want die kan een deel van de kleurstof overbrengen op de schoen.

Hoe suède schoenen schoon te houden

Zoals je ziet is het schoonmaken van suède schoenen erg tijdrovend, omdat ze gemakkelijk vuil worden en je het proces elke keer moet herhalen. je draagt ze. Het oude gezegde “beter voorkomen dan genezen” is van toepassing op ook uw suède schoenen schoon te houden, dus hier zijn enkele tips voor preventie en onderhoud:

  • Spray je schoenen in met een suède beschermer spray nadat je ze voor het eerst hebt gekocht en wanneer je uitgaat
  • Gebruik een schoenspanner om vocht te absorberen en hun vorm.
  • Bewaar uw schoenen in een droge en goed geventileerde ruimte. zodat ze kunnen ademen (niet in een zak stoppen).
  • Houd uw schoenen uit direct zonlicht, zelfs wanneer ze te drogen, want dat zal het suède beschadigen
  • Draag ze niet bij slecht weer, regen, sneeuw, of zelfs modder en leegte die ze nat maken

We hopen dat u van onze gids hebt genoten en dat het uw suède zal helpen schoenen zien er elke keer dat je ze draagt fantastisch uit.