Hoe voorkom je dat schoenen gaan rotten?

Als u uw schoenen lange tijd opbergt zonder ze te dragen, loopt u het risico dat ze uit elkaar vallen en afbreken. De zwakste schakel is de lijm die begint te vergelen. Daarna beginnen de zolen af te brokkelen, breekt het rubber af en begint het leer te verdrogen. Waarom gebeurt dat en hoe kun je voorkomen dat schoenen droogrotten?

Voorkom droogrotten van schoenen

Droogrottingsproces begint wanneer er te veel vocht in uw schoenen zit voor een lange periode. Uw schoenen moeten worden blootgesteld aan lucht, en een van de beste manieren om dat te doen is het gebruik van een schoenspanner. (bij voorkeur cederhout) Met een plastic schoenspanner heb je een paar pakjes silicagel in de schoenen nodig om overtollig vocht te absorberen. Zonder schoenspanner kunt u uw schoenen vullen met zuurvrij papier – dat helpt de schoen zijn vorm te behouden en vocht te absorberen.

Waarom drogen schoenen uit?

Ondanks de naam heeft droogrot bij schoenen weinig te maken met echt rotten, maar meer met schimmelschade als gevolg van te veel vocht. De belangrijkste reden waarom schoenen uitdrogen en kapotgaan is dat ze worden opgeslagen in een vochtige omgeving waar schimmel wordt gevormd en het leer of de andere materialen waarvan de schoenen zijn gemaakt, aantast.

Gerelateerd: Hoe lijm je je buitenzool aan je schoenen

Hoe voorkom je dat schoenen droogrotten?

Het geheim om te voorkomen dat uw schoenen gaan rotten is ze goed op te bergen in een droge omgeving, cederhouten schoenspanners, silicazakken of kranten te gebruiken om extra vocht op te nemen, en ze minstens om de paar jaar te dragen of te behandelen met schoenverzorgingsproducten om ze nieuw leven in te blazen.

Als u van plan bent uw schoenen op te bergen zonder ze te dragen voor een lange tijd, hier zijn de stappen die u moet nemen om te voorkomen dat uw schoenen van droge rotting.

1. Investeer vanaf het begin in een paar hoogwaardige schoenen

We kunnen de hele dag praten over hoe je je schoenen goed opbergt en over de perfecte omgeving, maar als je schoenen zijn gemaakt van materialen van lage kwaliteit, zullen ze de tand des tijds niet doorstaan, zelfs als je ze helemaal niet draagt.

Kunstleer en rubber verslechteren veel sneller dan echt leer of suède. Zolen van lage kwaliteit brokkelen veel sneller af, en lijm gaat sneller kapot dan goed stikwerk. Als u van plan bent uw schoenen een paar jaar te bewaren en ze slechts af en toe te dragen, kunt u niet bezuinigen op kwaliteit.

2. Bewaar ze in een gecontroleerde, droge omgeving

Schoenen moeten uit de buurt van extreme hitte of koude worden bewaard en mogen niet rechtstreeks aan het zonlicht worden blootgesteld. Bewaar ze in een droge omgeving zonder hoge luchtvochtigheid of vochtbronnen. Een kamerkast is een ideale keuze om ze op te bergen. De wasruimte in de kelder? Niet zozeer.

Het gebruik van een verzegelde zak is nuttig bij het bewaren van sneakers die al uit elkaar beginnen te vallen. (uitgelegd in de video hieronder)

Hoe uw sneakers te redden van het uit elkaar vallen door MJO23DAN

3. Bewaar uw schoenen niet in een plastic schoenendoos.

Schoenendozen (van plastic of karton) zijn vreselijk om uw schoenen langdurig in te bewaren en kunnen droogrotten mogelijk maken. Ze verhinderen de natuurlijke luchtcirculatie en vormen de perfecte omgeving voor vochtophoping en uiteindelijk schimmel. Gebruik in plaats daarvan een schoenenrek of een open plank om te voorkomen dat schoenen droogrotten.

4. Gebruik schoenspanners, droogmiddelen of kranten om vocht te absorberen.

Het gebruik van cederhouten schoenspanners is de beste optie om uw schoenen langdurig op te bergen en droogrot te voorkomen. De ceder absorbeert het vocht en heeft antibacteriële en deodorant eigenschappen. Je houdt niet alleen de schimmel weg, en alle insecten die je schoenen kunnen aantasten, je schoenen zullen ook lekker ruiken. Aangezien schoenspanners eeuwig meegaan en vrij goedkoop zijn, is investeren in een paar cederhouten schoenspanners misschien wel de slimste investering die u kunt doen voor uw schoenverzorging.

Als u geen toegang hebt tot schoenspanners, kunt u droogmiddelen gebruiken om het vocht buiten te houden. Kiezelzuurgels worden verkocht in kuipjes of pakjes en kunnen in de kast worden gelegd om het vocht te absorberen.

Schoenspanners helpen uw schoenen tegen droogrot te beschermen.
Schoenspanners helpen uw schoenen tegen droogrot te beschermen.

Als je een budget hebt, kun je je schoenen opvullen met krantenpapier, zodat ze hun vorm behouden en wat van het omringende vocht absorberen. (minder effectief dan schoenspanners)

5. Draag uw schoenen of conditioneer ze om de paar jaar.

Schoenen zijn gemaakt om te dragen, en ze in een kast bewaren voor een lange tijd is schadelijk. Het af en toe dragen van je schoenen zal ze blootstellen aan frisse lucht en het proces van schoonmaken voor en na de zal het dragen de bacteriën elimineren die zich in hen beginnen te vormen.

Een nog beter alternatief is uw schoenen te behandelen met speciale schoenverzorgingsproducten zoals schoenconditioners of -poetsmiddelen, zelfs als u ze niet draagt, gewoon voor de verkwikkende voordelen. Een of twee keer per jaar zou meer dan genoeg moeten zijn om elke vorm van droogrot te voorkomen.

Houd schoenen tegen droog rotten uitgelegd (video)

Waarom vallen mijn ongedragen schoenen uit elkaar? door Foot Geekz

Gerelateerde artikelen over schoenbehandeling