Hoe werkt schoensmeer?

Begrijpen hoe schoenpoets werkt en wat het eigenlijk is toegepast op uw schoenen, zal uw vermogen om te nemen aanzienlijk verbeteren. zorg voor je schoenen.

Gewapend met deze kennis kunt u beter het juiste poetsmiddel kiezen uit de talloze opties op de markt, onderscheid maken tussen goede en slechte producten, en weten wanneer, hoe en hoeveel u moet aanbrengen bij het poetsen van uw schoenen.

Hoe werkt schoenpoets?

Schoenpoets bestaat uit een mengsel van wassen, oplosmiddelen, oliën en kleurstoffen. Wanneer het poetsmiddel op uw schoenen wordt aangebracht, genereert de wrijving genoeg warmte om de pastalaag te doen smelten tot een stroperige vloeistof die op het leer overgaat en door barsten en slijtage vloeit. De oliën vertragen het oxidatieproces van het leer en houden het soepel, terwijl de kleurstoffen helpen bij de kleur.

Aanvankelijk ziet het poetsmiddel er mat en dof uit, omdat de ruwe was het licht op microscopisch niveau verstoort. Pas na het poetsen wordt de was gesmolten en gladgestreken om het licht te weerkaatsen en krijgt het leer die glanzende, glanzende uitstraling.

Waar is schoenpoets van gemaakt?

Schoensmeer wordt gemaakt van een mengsel van wassen, oplosmiddelen, oliën… en kleurstoffen, in verschillende percentages, afhankelijk van het type. Een mengsel van wassen met verschillende smeltpunten worden gebruikt om een compromis te bereiken tussen het gemak van toepassing en glans. Sommige bevatten Arabische gom als viscositeitsmiddel. stabilisator.

Wassen

Schoensmeer bevat natuurlijke of synthetische was, of een combinatie van beide. De belangrijkste soorten was die worden gebruikt zijn:

  • Paraffine – een was op basis van petroleum
  • Carnauba – een plantaardige was
  • Bijenwas – een was op basis van insecten

Oplosmiddelen

Oplosmiddelen worden gebruikt om de was aan te passen en het gemakkelijker te maken om toepassen.

  • Nafta – Petroleumdestillaat
  • Terpentijn – distillaat van pijnboomhars
  • Stoddard Oplossing – Minerale Spirits

Oliën

Oliën beschermen het leer, dat is daarom zie je ze ook gebruikt in de meeste schoenconditioners. De belangrijkste soorten gebruikte oliën zijn:

  • Lanoline
  • Nertsenolie
  • Neatsfoot Oil
  • Collageen

Plantaardige olie zoals olijfolie of pindaolie worden niet gebruikt in schoenpoetsmiddelen.

Kleurstoffen

Afhankelijk van de kleur van de schoenpoets worden verschillende kleurstoffen gebruikt, waarvan de meest voorkomende koolstofzwart en azokleurstof zijn.

Basissoorten schoenpoetsmiddelen

Afhankelijk van hun samenstelling zijn er 3 verschillende hoofdgroepen soorten schoenpoetsmiddelen:

Schoenpoets op wasbasis

Een schoenpoetsmiddel op basis van was is een hard poetsmiddel dat wordt geleverd in vaste vorm. Het bestaat uit wassen (ongeveer 20-40%), oplosmiddelen (ongeveer 70%) en kleurstoffen (2-3%).

Wegens het hoge gehalte aan vluchtige oplosmiddelen zijn schoenen op basis van was de polish hardt uit na het aanbrengen en behoudt toch zijn glans. Het is moeilijker om het te laten glanzen, maar de glans duurt veel langer.

Met een schoenpoetsmiddel op wasbasis kun je die spuugglans of militaire glans krijgen.

Crème – Emulsie Schoenpoets

Een Cream Polish is een zachter polijstmiddel dat meer oliën bevat. en minder was, waardoor het vloeistofgehalte hoger is en het een gelatineachtige consistentie krijgt.

Door de hoge aanwezigheid van oliën, kan het fungeren als een schoen conditioner, daarom gebruiken sommige mensen zowel een schoenpoetsmiddel op basis van was als als een crème bij het poetsen van hun schoenen.

Het crème poetsmiddel is ideaal voor zachter leer met veel texturen omdat hij veel makkelijker in moeilijk bereikbare hoekjes en gaatjes kan komen, maar je krijgt een spit niet glanzend met een crème polish.

Vloeibare schoenpoets

Vloeibare schoenpoets heeft een zeer laag wasgehalte, maar in plaats van uw schoen te verzorgen, voegt het een laagje toe om hem te beschermen. Op langere termijn kan dit het leer doen uitdrogen en barsten, dus het wordt afgeraden.

Vloeibare schoenpoets is echter sneller in gebruik, en de beschermende laag kan gemakkelijk slijtage bedekken, daarom gebruiken veel mensen het alleen voor het gemak.

Uw schoenen moeten voor het poetsen worden schoongemaakt en gedroogd, want schoenpoets is geen reinigingsmiddel.

Verloopt of bederft schoensmeer?

Nee, schoensmeer vervalt niet en bederft niet, daarom zult u… alleen een fabricagedatum op het product zien, en geen vervaldatum. Echter, als u het blik open laat, kunnen de oplosmiddelen verdampen en droogt het poetsmiddel op. en barsten, waardoor hij moeilijker te gebruiken of in sommige gevallen onbruikbaar wordt.