Wat is een schoenpoetsdoek en hoe gebruik je hem?

Ik zit momenteel koffie te drinken in de voortuin van mijn favoriete Airbnb aan de rand van Bergen en ik glimlach nog steeds, geamuseerd terwijl ik denk aan wat een schoenpoetsdoek is.

We huren een appartement in een groot huis met een Japanse tuin. We gebruiken meestal Airbnb, omdat het goedkoper is, maar deze is veruit mijn favoriet omdat de verhuurders echt hun best doen om een 5-sterren hotelervaring te creëren.

De prijs is nog steeds redelijk, dus ik neem aan dat ze het doen uit liefde voor het spel. Een van de voorwerpen die ik deze keer in de badkamer vond was de schoenpoetsdoek en ik moest de gastheer, met wie wij in de loop der jaren een hechte band hebben gekregen, vragen wat dat precies was en hier is het korte antwoord.

Wat is een schoen poetsdoek?

Een schoenpoetsdoek is een klein doekje, meestal in de vorm van een want voor het gebruiksgemak, dat hotels uittrekken zodat u iets heeft om uw schoenen schoon te maken. Hoewel het niet zo efficiënt is als een borstel en schoenpoetscrème, krijgt het wel het vuil eraf en kan het gebruikt worden om wat glans terug te krijgen, mits je er het maximale uithaalt.

Wat is een schoen poetsdoek?
Wat is een schoen poetsdoek? door Shoe Mastery

Op zoek naar de beste schoenpoetsdoek?

Hoe een schoenpoetsdoek te gebruiken

  1. Gebruik een kant van de schoenpoetsdoek om af te vegen als zoveel mogelijk vuil van je schoenen. Merk op dat u de andere kant later kan gebruiken, dus probeer het niet vuil te maken.
  2. Neem de poetsdoek van je hand, vouw hem dubbel, en verspreid een paar druppels van de vochtinbrengende handcrème die het hotel verstrekt, om het leer van de schoenen te reinigen en te bevochtigen. Nogmaals, onthou dat u de andere helft, dus gebruik niet zoveel crème in één keer dat het doordringt op de andere kant.
  3. Gebruik het laatste kwart van de schoenwant om te polijsten om de schoenen een mooie, schone glans te geven.

Denk eraan!

De bovenstaande gids heeft betrekking op leren schoenen, kunstleer en andere schoenen met een glanzende of halfglanzende afwerking. Probeer geen vochtinbrengende handcrème te gebruiken op suède of textiel. In dat geval kunt u alleen maar droogwrijven – bekijk onze gids over hoe u suède goed schoonmaakt. Iets anders zorgt er alleen maar voor dat het vuil dieper in de stof trekt.

Hoe een schoenendoek of -want te gebruiken door FootFitter

Kan een schoenpoetsdoek uw schoenen beschadigen?

Schoenpoetsdoekjes zijn gewoonlijk gemaakt van een lagere kwaliteit katoen dan de handdoeken, maar ze zijn nog steeds van katoen, zodat een schoenwant uw schoenen niet kan beschadigen.

Modernere schoenpoetsdoekjes van hogere kwaliteit zijn gemaakt van microvezeldoek. De doek die mijn gastheer ons in onze Airbnb in Berge ter beschikking stelde, was een microvezeldoek en hij zei dat ik die mocht houden, wat voor mij geweldig nieuws was. Ik gebruik al jaren microvezeldoeken in de eerste fasen van het schoonmaken van mijn schoenen, dus ik kan garanderen dat ze inderdaad perfect zijn voor dit soort werk.

Het enige potentiële probleem met schoenpoetsdoekjes is als je ze nat zou maken om je schoenen beter schoon te maken. Zelfs met leren schoenen is het belangrijk om het meeste vuil eraf te halen terwijl de want droog is. Als het eenmaal nat is, kan het, omdat het zo klein is, het water en het vuil niet meer bevatten, en heb je een flinke puinhoop.

Kun je de schoenpoetsdoek mee naar huis nemen?

In de meeste hotels maken schoenpoetsdoekjes deel uit van de voorzieningen voor overnachting, net als tandenborstels of naaikits, dus u kunt ze mee naar huis nemen als u dat wilt.

U moet echter bedenken dat sommige hotels de klant schoenpoetsdoekjes ter beschikking stellen, zodat zij geen handdoeken gebruiken om hun schoenen schoon te maken. Als dat het geval is, hebben de poetsdoekjes waarschijnlijk een geborduurd logo en worden ze gewassen en opnieuw gebruikt.

De gemakkelijke manier om te zien of je een schoenpoetsdoekjes mee naar huis kunt nemen of niet, naast het bestaan van het geborduurde logo, is te kijken naar waar ze geplaatst zijn. Als ze worden verstrekt in een doos, naast de douchegel, pet, thee, dan kunt u waarschijnlijk de uwe mee naar huis nemen. Als ze bij het schoenenrek worden achtergelaten, zonder doos maar schoon, dan is de kans groot dat ze verwachten ze daar te vinden nadat u bent vertrokken.

Hoe een schoenpoetsdoekje (hotelversie) te gebruiken uitgelegd (video)

De schoenpoetsdoekje van de hotelketen per pond

Alternatieven voor schoenpoetsdoekjes

Wat kun je nog meer doen met een schoenpoetsdoekje

Naar mijn mening is een microvezel schoenpoetsdoekje een beetje een overkill vanwege de kwaliteit van het materiaal en daarom heb ik de mijne bewaard om mijn telefoon schoon te maken.

Als uw schoenen vuil zijn, moet u de schoenwant natuurlijk gebruiken om ze schoon te maken, maar als dat niet zo is, of als ze nog een paar dagen mee kunnen, zijn er genoeg andere voorwerpen die u beter kunt gebruiken.

Ten eerste kunt u er elke laptop, tablet of telefoon mee schoonmaken. Ikzelf gebruik de mijne nog steeds als een nooddoek voor het reinigen van de voorruit. Als ik thuis ben, heb ik een speciaal doekje dat ik graag gebruik, maar op lange reizen kan ik een vlekje of een schaduw opmerken die me de hele reis kan irriteren.

Ik heb zelfs gehoord van oudere mensen die schoenpoetsdoekjes gebruikten als etui voor hun tablet, dus de enige beperking hier is je fantasie, en natuurlijk of het hotel je toestaat de jouwe mee te nemen of niet.

Gerelateerde schoenverzorgingsgidsen